Pe 26 septembrie va avea loc in Arad, Bucuresti, Cluj, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Oradea, Piatra Neamt, Pitesti, Sibiu, Targu Jiu, Timisoara si Tulcea, evenimentul Noaptea Cercetatorilor, desfasurat anual in peste 300 de orase din Europa.
Cei care vor participa la eveniment vor porni in calatoria stiintifica incepand cu orele 16:00, insotiti de cercetatori, exploratori, inventatori, oameni de stiinta si scriitori de gen. Acestia vor asista la experimente trasnite, conferinte fascinante si concursuri si vor interactiona cu cele mai recente inovatii tehnice.
Editia din acest an a Noptii Cercetatorilor propune doua abordari complementare dictate de doua echipe organizatoare diferite: Researchers for Humanity (R4H) care propune o noua abordare a interactiunii dintre publicul larg si lumea cercetatorilor prin activitati si informatii legate de modul in care cercetarea stiintifica contribuie la progresului umanitatii. Noul concept urmeaza a fi lansat la Noaptea Cercetatorilor si continuat dupa Noaptea Cercetatorilor prin ateliere si intalniri intre tineri si cercetatori. Cea de-a doua abordare este reprezentata de ”doyouspeakscience”, care aduce in contact cercetatorii si publicul larg prin intermediul limbajului universal al stiintei.
Printre experimentele interactive care vor avea loc se numara: lumina si ce ne spune ea despre lume; globul de plasma Tesla – mini-fulgere intr-un glob de sticla; titirezul magnetic; culorile si discul lui Newton; electricitatea la lucru: dinamul si electromotorul; vizualizarea 2-D si 3-D a campului magnetic; lumanarea si doza oscilanta; cum sa iei dopul fara sa te uzi pe degete; sunetul stinge focul; giroscopul amuzant; difuzorul cu plasma; transmiterea semnalului electric prin oameni; lichidul non-Newtonian; spectrograful din CD; suportul de pliante interactiv; ceasul elice; etc. (A.D.).